DeVolksjury
DeVolksjury

De Volksjury

De meest spraakmakende moordzaken op een onverantwoorde manier verteld

Over het boek

Is een uil in staat om iemand te vermoorden? Hoe moeilijk is het om een gifmoord op te sporen? Wat als je als wetsdokter een lichaam in stukken voor je krijgt? En hoe plan je de perfecte moord? Het zijn maar enkele vragen waar wij, Silke en Laura van de podcast ‘de volksjury’, op een geheel eigenzinnige manier een antwoord op proberen te bieden. Als echte armchair detectives gingen we te rade bij onder meer wetsdokter Werner Jacobs, advocaat Jef Vermassen, procureur Ine Van Wymersch, journalist Peter R. de Vries en criminologe Shaireen Aftab. Het resultaat is een bloemlezing van de meest intrigerende moordzaken en verdwijningen van de afgelopen decennia. Denk aan grote zaken zoals Amanda Knox of András Pándy, maar ook meer obscure zaken zoals de moord op Renate Jonkers of pastoor Herman Meert komen aan bod.

‘De volksjury’ is met maar liefst 30.000 luisteraars per aflevering dé truecrimepodcast in België.

RENÉE HARTEVELT

WAAR KOMT DE FASCINATIE VOOR KANNIBALISME VANDAAN?

Op een warme zomeravond in 1981 merken twee wandelaars in het Bois de Boulogne in Parijs een louche figuur op. Het koppel ziet hoe een, volgens hen, Aziatische, kleine man uit een taxi stapt en twee zware koffers koortsachtig op een trolley probeert te plaatsen. Na wat geklungel zet de man zijn tocht verwoed verder richting een van de meren in het park. De twee wandelaars houden de merkwaardige man nog steeds in de gaten – hoe zou je zelf zijn – en beseffen dat hij de koffers in het water wil dumpen. Maar al snel voelt de man hoe er ogen in zijn rug prikken en slaat hij in paniek; hij verbergt de koffers in het struikgewas en vlucht daarna weg. Het koppel kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en doet een ongeloofijk gruwelijke ontdekking: in de eerste koffer ontdekt het duo de torso van een jonge vrouw, in de tweede treffen ze haar ledematen en hoofd aan. Op de autopsietafel blijkt dat de vrouw met een nekschot om het leven werd gebracht en dat er stukken vlees van haar bil en bovenbeen verdwenen zijn. Ook het tipje van haar neus is weg. Dankzij de getuigenissen van de twee wandelaars kan de politie meteen in actie schieten, ze hebben de verdachte immers uit een taxi zien springen. TOPTIP. Speurders contacteren die nacht nog alle taxibedrijven in Parijs met de vraag of ze weet hebben van een taxichauffeur die die avond een Aziatische man heeft afgezet aan het Bois de Boulogne, inclusief twee zware koffers. Al na enkele dagen boeken de speurders resultaat. Een taxichauffeur herkent de beschrijving en geeft het adres door van de man die hij vervoerd heeft.

De politie komt terecht bij een appartementsgebouw in een chique buurt naast het park en komt te weten dat er maar één Aziatische man woont. De speurders zijn op hun hoede wanneer ze aan de voordeur staan. Ze beseffen maar al te goed dat de verdachte in het bezit is van een wapen én dat hij niet alleen een vrouw op barbaarse wijze heeft vermoord, maar haar nadien ook nog eens in stukken heeft gesneden. De adrenaline moet door hun lijf hebben gegierd toen de deur langzaam openging… In de deuropening verschijnt een kleine, frêle Aziatische man. Het is Issei Sagawa, die het leven letterlijk in is gesukkeld. Issei werd in 1949 geboren als prematuurtje in de Japanse stad Kobe en was zodanig klein dat hij in een handpalm paste. Daarbovenop kreeg hij op jonge leeftijd al te maken met artritis en darmontstekingen, wat vaak resulteerde in heftige buikpijn en diarree. Zijn helikoptermoeder sloot hem van de wereld af, waardoor Issei als kind amper vrienden had. Voordat iedereen die dit leest, medelijden krijgt met deze moordenaar in spe: Issei was als kind ondanks zijn kwaaltjes wel gelukkig.

Over Laura & Silke

COUCOU!
Welkom op onze website!

Wij zijn Laura en Silke, en in onze podcast ‘de volksjury’ speculeren we elke twee weken op een onverantwoorde manier over onopgeloste moordzaken. Op 31 oktober 2017 lanceerden we met een klein hartje onze eerste aflevering, maar ondertussen kunnen we met veel trots zeggen dat we een fantastische truecrimecommunity achter ons hebben staan en dat elke aflevering meer dan 30.000 keer beluisterd wordt. Er is nu zelfs een boek!

Wij drinken alvast een glaasje cava op jullie, onze luisteraars.

Liefs

Silke & Laura